Malta

 

Brussel, 16 januari 2017 

 

Mijn eerste trip naar een onbekend land binnen Europa. Voor we besloten naar Malta op vakantie te gaan zijn we eigenlijk op zoek gegaan naar unieke vakantiebestemmingen die niet te duur zijn maar waar het wel lekker weer , uitdagend en vooral halal is. Met halal bedoel ik dat je er lekker kan eten zonder je druk te maken of er alcohol of niet-halal vlees in zit ; en dat je niet raar wordt aangekeken als je een hoofddoek draagt. De keus was snel gemaakt: Malta, here we come!

Malta

Malta is een klein eiland op de Middellandse Zee, ten zuiden van Sicilië (Italië) en ten Westen van Tunesië. De hoofdstad van Malta is Valetta en staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Malta is een republiek en behoort tot de Europese Unie. De Engelse taal is een van de officiële talen van het land maar daarnaast wordt er ook een eigen taal gesproken: Maltees. De bevolking is grotendeels Rooms-Katholiek (98%). Malta kent een interessante en lange geschiedenis – de geschiedenis van Malta verklaart ook veel dingen die je meteen zullen opvallen als je kijkt naar de plaatsnamen, de talen en de bezienswaardigheden in Malta.
Een stukje geschiedenis
Gedurende de Oudheid was Malta onderdeel van het Romeinse rijk en dat bleef het zo tot de val van het Romeinse rijk. In de Middeleeuwen kwam Malta in de handen van de Arabische moslims (870-1090) en is het deel geweest van het emiraat Sicilië. De komst van de Arabieren bracht ook een belangrijke invloed op de taal met zich mee, namelijk de introductie van het Siciliaans-Arabisch, de voorloper van het huidige Maltees. Sommige linguïsten en wetenschappers definiëren het Maltees als Arabisch dialect of een variant van de Arabische taal doordat ongeveer 70% van de taal bestaat uit Arabische woorden. Het Arabische bestuur werd vervolgens vervangen door het Normandische bestuur (Normandische Rijk) en het eiland begon steeds christelijker te worden. Echter mochten de moslims in het land hun geloof blijven belijden en betaalden zowel de islamitische inwoners als de heersende Emir belasting aan het Normandische rijk. Gedurende de jaren werd het Rooms-Katholieke geloof geïntroduceerd en uiteindelijk waren de moslims verplicht zich te bekeren tot het christelijke geloof en anders moesten ze het land te verlaten. De invloed van de Arabieren op de gesproken taal bleef groot. In 1800 werd het land overgenomen door de Britten en het bleef een Britse kolonie tot 1964. Sinds 2004 is Malta lid van de Europese Unie en sinds 1 januari 2008 kunnen we in Malta met de Euro betalen!

Malta in 2017

Door de prachtige geschiedenis van Malta is het een unieke vakantiebestemming. Tot op heden is de mix van culturen te zien, niet alleen aan de taal, maar ook aan het eten en drinken, de structuur van het land en de verschillende volkeren die in vrede samenleven op het eiland. Malta heeft een duidelijke Zuid-Europese cultuur, te vergelijken met de Italiaanse en Spaanse culturen. Echter zijn er ook veel overeenkomsten met de Arabische culturen. Malta bestaat uit drie eilanden, Malta, Gozo en het onbewoonde Comino. De prijzen in Malta zijn relatief laag, gemiddeld zijn producten en diensten 1,25% goedkoper dan in Nederland. Er is veel te doen voor jong en oud. Zee, zon en strand voor de genieters, berg&natuur voor de avonturisten en iedere stad heeft haar eigen bezienswaardigheden voor de cultuurtoerist. De Maltese keuken is divers, van vis tot kaasspecialiteiten, met grote invloeden vanuit de Engelse en Italiaanse cultuur. Daarnaast heeft Malta een heerlijk aanbod van zoetigheden, de lekkerste koekjes, taarten en ijs kun je daar voor de goedkoopste prijzen vinden!

To do! 

Wat je zeker moet doen in Malta is het volgende:

  • Valetta – shoppen
    Dit is een prachtige stad met een historische gebouwen en een gezellige binnenstad. In de binnenstad kun je gezellig shoppen maar je kan er ook terecht voor mooie souvenirs. Valetta staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO door haar rijke geschiedenis en de oude gebouwen die daar zijn te vinden.

 

  • Mdina en Rabat – cultuurtoerisme en authentic bakery
    Mdina en Rabat zijn twee steden die tegen elkaar liggen, landinwaarts op een berg. landinwaarts – dé plek voor de cultuur en kunsttoerist. In Mdina heb je de oude stad, eigenlijk is het een dorpje dat zich in een groot fort bevind. In het dorpje met smalle straatjes en oude huizen vind je onder andere unieke winkels met glaswerk en kan je een tour maken op paard en wagen. Als je vanuit het oude centrum van Mdina naar Rabat loopt kom je in de woonwijken waar je ook prachtige oude architectuur vind, maar het allerleukste: authentieke bakkerijen met overheerlijke lekkernijen. In Rabat hebben we een Nougaterie gevonden waar ze handgemaakte zoetigheden verkopen, allemaal op basis van honing en andere natuurlijke producten. Daarnaast tref je ook andere kleine winkeltjes met allerlei andere lekkernijen en souvenirs. Als je je laat rondleiden door een gids denk ik niet dat je op die plekken zal komen want wij zijn daar eigenlijk géén toeristen gezien – echter kan dit ook aan het seizoen liggen, wij zijn namelijk in de winter naar Malta gegaan. Ik adviseer je wel om Mdina en Rabat te voet te verkennen.

 

  • St. Paul’s Bay & Mellieha – zee & strand 

De mooiste en bekendste stranden liggen aan Sint Paul’s Bay, de baai van Malta waar ook de meeste resorts zich bevinden. Voor een lekker dagje strand kan je daar prima terecht, maar ook voor een leuk avondje uit eten in combinatie met een strandwandeling. Daarnaast kun je niet ver van St. Paul’s Bay de ferry pakken naar Gozo, een ander gedeelte van Malta waar het nog het meest authentiek is en er verschillende activiteiten worden georganiseerd. Wij zijn zelf niet naar Gozo gegaan, maar wél naar Mellieha gegaan, een stad in de buurt van St. Paul’s Bay en de ferry. In Mellieha hebben we een wandeling gemaakt tot aan de kust zijn we te voet ‘bergopwaarts gegaan’ richting de bushalte.

 

  • Sliema & San Giljan (Sint Julian’s) – Good food & heerlijk rondzwieren aan de kust

Onze favoriete plek waren de kust van Sliema & Sint Julians. De twee steden liggen tegen elkaar aan en je kan makkelijk van de ene naar de andere stad lopen. Wij verbleven in een hotel dat net tegen Sint Julian’s aanlag, en liepen iedere ochtend en avond langs de kust naar supermarkten en restaurants. De beste restaurants van Malta liggen in Sint Julian’s – daarom dus ook onze favoriete plek. Langs de kust vind je verschillende restaurants, waarvan Shakinah een grote aanrader is. Shakinah is een sfeervol en klein Indiaas restaurant met overheerlijke gerechten, maar zeker ook betaalbare prijzen. Verder richting Sint Julian’s tref je aan de baai allerlei visrestaurants, standaard MacDonalds en Burger King en allerlei andere Maltese en Italiaanse restaurants. Daarnaast vind je ook regelmatig een ‘Pastizzeria’ waar je voor een paar euro’s heerlijke pastagerechten of pizza kan kopen. Ideaal voor de lunch! In Sliema kun je uitstekend shoppen maar ook genieten van de Libanese keuken bij ‘Kebab Ji’ , een libanees eethuis gelegen aan de kust – waar het overigens heel druk kan zijn. Gelukkig kan je je bestelling ook meenemen!

Naast bovenstaande plekken kun je ook de vismarkt van Marsaslox bezoeken of gaan duiken. Wij zijn maar een korte week gebleven dus we moesten een keuze maken uit alle dingen die er op het eiland te doen zijn. Wij hebben ervoor gekozen om het eiland vooral te verkennen, veel te wandelen en vooral te genieten van het eten.  We haalden ons ontbijt regelmatig in de supermarkt, maar ook in een café of lunchroom is een ontbijt niet duur. Je betaalt bijna overal in Malta maar €1,- voor een GOED kopje koffie of thee. Daarnaast kan je overal wel een lekker belegd broodje halen, of een van de – minder gezonde maar lekkere – Maltese gebakjes. Tussen de middag aten we af en toe een broodje, soms bij ‘De Turk’ die je snel zal herkennen door de woorden Döner en Dürum, alhoewel je daar véél meer eten krijgt voor hetzelfde begrip, en de Pastizzeria’s vulden onze maag ook voldoende tussen de middag. In de avond kan je ervoor kiezen om uit eten te gaan maar je kan ook bestellen. Doordat het het mooie weer, de veilige omgeving en de fijne wandelpaden aan de kust hebben wij elke avond ervoor gekozen om uit eten te gaan. Je kan trouwens wel vers gebraden kip met aardappeltjes halen bij sommige lokale kleine winkeltjes, en als je geluk hebt is het ook nog eens halal!

Islam in Malta 

Naast de vele kerken die we hebben gezien en bekeken zijn we ook op zoek gegaan naar een moskee. Malta heeft één moskee wat meteen ook het Islamic Centre of Malta is. De moslims van Malta komen daar bijeen voor het vrijdaggebed en gedurende de Ramadan voor de Taraweeh. Daarnaast zijn er ook lessen voor kinderen en worden er regelmatig activiteiten georganiseerd. De moskee speelt ook een belangrijke rol bij de ondersteuning van vluchtelingen, zoals bij het inzamelen van kleding en geld maar ook met het wegwijs maken in de Maltese maatschappij. De moslims van Malta zijn zowel van Maltese oorsprong als van andere origine. Arabische, Afrikaanse, Pakistaanse en Indiase moslims vind je overal op het eiland en ze kunnen het goed vinden met de lokale bevolking. Bovendien zijn ze vaak eigenaar van bekende restaurants op het eiland.

Sfeer 

Ik heb Malta als een zeer aangename en fijne plek ervaren. De sfeer is uniek en rustgevend. Ik heb gemerkt dat de bevolking – ondanks de Zuidelijke agressie – tevreden is en harmonieus leeft. In Malta heb ik me voor het eerst een échte wereldburger gevoeld. Door de mix van culturen heb ik zo’n beetje elk plekje op aarde meegemaakt in hetzelfde land, zonder dat er sprake was van enige vorm van discriminatie.

Heb jij nog geen vakantie gepland? Mijn tip: Malta!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s